APA KATA HATI HARI INIThursday, October 27, 2011

Krabi honey2 ... 12-17 Oktober 2011


Hai, ketemu lagi dalam post yang baru ni... setelah 4 bulan berkahwin baru saya dan Mr. Siddiq pergi berbulan madu. Kami ke Krabi, Thailand....terima kasih buat Aida, Mun dan Mie yang menaja tiket kapal flight ke Krabi sebagai hadiah perkahwinan. Ni pertama kali kami pergi keluar dari negara Malaysia (walaupun negara sebelah je)...jadi, tempahan hotel dah siap sejak sebelum kahwin lagi. 

Pemandangan dari atas dalam menuju ke Krabi. Mr. Siddiq cakap, semua ni Tanah Melayu. Hingga ke Segenting Kra tu dulu Tanah Melayu. Sayangnya ...

Memandangkan kami ke Krabi agak lama, jadi kami telah menempah 2 buah hotel melalui Agoda.com. Satu All Seasons Beach Resort yang terletak berhadapan dengan Pantai Ao Nang dan satu lagi Baan Andamaan Resort and Spa yang terletak di Krabi Town. Sampai je ke lapangan terbang kami cari teksi dan bergerak ke Pantai Ao Nang. Alhamdulillah, hotel tu cukup cantik dan selesa.

Malam tu kami makan di Jamai Restaurant. Jauh la juga berjalan sepanjang kedai semata-mata mencari makanan yang halal.

Lepas makan malam di Jamai Restaurant, kami jalan lagi untuk cari pakej jalan-jalan esok. Jadi esoknya, dengan harga pakej 800 bhat setiap seorang, kami akan ke hot spring, emerald pool, naik gajah dan pergi Tiger Cave temple. 800 bhat ni lebih kurang RM 75 hingga RM 80. Jangan beli pakej yg dengan hotel tau sebab lagi mahal berganda-ganda.

Ni sedang menuju ke kolam air panas di Krabi (kat Malaysia punya lagi best)

Kolamnya tak adalah besar sangat, tak ramai orang boleh masuk, lebih2 lagi masa peak season.

Kemudian kami ke Emerald Pool. Kolam ni secara semulajadinya terjadi di tengah2 hutan. Dipanggil emerald sebab airnya memang berwarna kehijau-hijauan seperti air laut.

Kolam semulajadi di hadapan pintu masuk laluan ke Emerald Pool.


Berjalan menuju ke Emerald Pool sejauh lebih kurang 2 km.


Jeng, jeng ...akhirnya sampai jugak...cantik kan!Lepas tu, kami akan naik gajah!!!!!
Antara gajah yg terdapat di situ.Ni la gajah kami...nama dia Gaga... takut masa mula2 naik pastu seronoknya...


Pemandangan dari atas Gaga...


Berpijak di atas kulit Gaga yang keras.

Pemandangan dari atas Gaga
Mr. Siddiq diberi kuasa pandu Gaga ...


Hari kedua kami ambil pakej ke Phi Phi Island...naik bot laju ke Pulau Phi Phi. Pulau ni adalah salah satu perkampungan  Muslim di Krabi. Seperti pakej sebelum ni, makan tengahari juga disediakan dan tak payah risau sebab halal.

Perjalanan ke Pulau Phi Phi akan saya ceritakan di entri akan datang! Sehingga ketemu lagi.

-Blog adjourned-

No comments:

Post a Comment