pagi ni belajar masak ngan mama..resepi inovasi mama..nama jawanya..Geneman.
nampak macam senang..tak tahulah kalau buat sendiri..
bahan2 - bawang merah (kena banyak adalah dalam 1/2 kilo)
bawang putih pun kena banyak
halia pun kena ada..tp tak banyak sangat macam bawang
ayam seekor
cili api pun kena banyak dalam RM2
santan pekat
daun pisang
cara2- rebus air dalam bekas kukus dulu..sementara tunggu mendidih..
potong bawang merah, bawang putih, halia, siang cili api (tak payah potong)..
masukkan ayam, santan pekat, bawang2 yg dah potong, halia ngan cili2 api td
pastu gaul n letak garam dan ajinomoto...
garam adalah dalam 3 sudu (kena rasa masin ke tak)..
pastu layurkan daun pisang...
step seterusnya ada 2 cara..
1. ambil seketul atau 2 ketul ayam yg digaul td bungkus dalam daun pisang
kuah santan td masukkan sekali, bawang n halia n cili td masukkan sekali.
pastu bungkus ngan daun pisang, letak dalam bekas kukus untuk dikukus.
kenalah bungkus banyak kali untuk habiskan semua ayam2 yg dah digaul td.
atau;
2. letak daun pisang elok2 dalam periuk pastu masukkan semua semua yg dah
digaul td dalam periuk. pastu masukkan dengan periuk tu sekali dalam bekas kukus
pilihlah mana2 cara pun sebab cara yg pertama mama berjaya buat 2 bungkus je
yg lebihnya guna cara kedua tu. Hasilnya tak tahu lg sebab kena kukus dalam
2/3 jam.dah siap nanti saya sambung ye..
ha,
ReplyDeletecemana masaknye, sayang?
jadi ke tak?