APA KATA HATI HARI INI



Sunday, August 22, 2010

masak lemak ayam kukus mama

pagi ni belajar masak ngan mama..resepi inovasi mama..nama jawanya..Geneman.
nampak macam senang..tak tahulah kalau buat sendiri..
bahan2 - bawang merah (kena banyak adalah dalam 1/2 kilo)
               bawang putih pun kena banyak
               halia pun kena ada..tp tak banyak sangat macam bawang
               ayam seekor
               cili api pun kena banyak dalam RM2
               santan pekat
               daun pisang

cara2- rebus air dalam bekas kukus dulu..sementara tunggu mendidih..
potong bawang merah, bawang putih, halia, siang cili api (tak payah potong)..
masukkan ayam, santan pekat, bawang2 yg dah potong, halia ngan cili2 api td
pastu gaul n letak garam dan ajinomoto...
garam adalah dalam 3 sudu (kena rasa masin ke tak)..
pastu layurkan daun pisang...
step seterusnya ada 2 cara..
1.  ambil seketul atau 2 ketul ayam yg digaul td bungkus dalam daun pisang
kuah santan td masukkan sekali, bawang n halia n cili td masukkan sekali.
pastu bungkus ngan daun pisang, letak dalam bekas kukus untuk dikukus.
kenalah bungkus banyak kali untuk habiskan semua ayam2 yg dah digaul td.

atau;
2.  letak daun pisang elok2 dalam periuk pastu masukkan semua semua yg dah
digaul td dalam periuk. pastu masukkan dengan periuk tu sekali dalam bekas kukus

pilihlah mana2 cara pun sebab cara yg pertama mama berjaya buat 2 bungkus je
yg lebihnya guna cara kedua tu. Hasilnya tak tahu lg sebab kena kukus dalam
2/3 jam.dah siap nanti saya sambung ye..
          
         

1 comment: